STORY

Skupina navazuje na tuzemskou podzemní tradici propojování elektroniky s živými nástroji a prvky alternativního rocku. Jejich přiznanými vzory jsou lidé jako Mejla Hlavsa nebo Pavel Zajíček. Samozřejmě ale nejde o žádné kopírování, naopak. Kapele se podařilo rozvinout undergroundové základy do moderní podoby, která je na naší scéně jedinečná...


Jiříkovo vidění vzniklo z improvizace. Napřed sólové Jiřího Krause, baskytaristy skupiny Jinovatka, ovlivněné dojmy z čerstvého vztahu. Posléze se přidal i bratr Miloš Kraus se vším možným a odněkud přiletěla Pafka Konvalinková, mladá zpívající klávesistka se smyslem pro skladbu i improvizaci. Když přibrali kytaristu a zpěváka Torsta, tehdy ještě Jakuba Velebu, lídra skupiny Jinovatka, byl osloven i Mejla Jaroš, Jirkův kolega z někdejší Golgoty, další zpěvák s kytarou a čerstvě pořízeným multiefektem. A k dovršení všeho se na bicí přidal další Golgoťák, zábavovými kapelami mezitím prošlý Tom Švígler.

V létě 1997 se v této sestavě natáčelo v benešovské zkušebně první demo, které se docela povedlo a dnes je dostupné jako první album George's Vision. V recenzích zaznívala různá přirovnání, nejčastěji k českému undergroundu, ale i kapelám jako Devo, Bauhaus, rané The Cure, Fiction nebo DG307 Pomalu se začínaly rozjíždět koncerty, ovšem odešel Tomáš Švígler. Chvíli se hrálo a automatem, navíc Miloš Kraus začal obsluhovat groove box Roland, a pak se objevil jistý Jan Chaluš, tehdy bubeník skupiny Why Not Fuck. Po nějakém čase tvorby nových skladeb a natočení vzpomínkového dema Jinovatky (za účasti všech členů JV) odešel Jakub, neboť jeho kytara se v novém rereprtoáru už zdála být navíc. Koncertů přibývalo a roku 1999 došlo na natáčení druhého alba, poměrně koncepčního díla s názvem ...klidní jsou a kouří. Po vypuštění nahrávky následovala spousta koncertů, ať už sólově nebo se spřízněnými kapelami, první vystoupení na festivalu Magorovo Vydří a soutěžní přehlídka Malá Alternativa. Klidní jsou a kouří získalo slušné recenze a časem i kultovní status mezi fanoušky kapely, ale brzy nato došlo k mírnému rozkladu vlivem odstěhování Pafky na vzdálený venkov. Jiříkovo vidění pak vlastně několik let nefungovalo. Chaluš nastoupil k MCH Bandu, Jirka se věnoval obnovené Jinovatce.

Teprve někdy kolem roku 2005 došlo k postupné resuscitaci, hlavně díky aktivitě Milana Jaroše, který se mezitím doma zařídil funkční nahrávací studio. V něm vzniklo EP Liquid Adrenalin, jakýsi odrazový můstek k nové etapě, vyznačující se větším podílem využití samplů a elektroniky. Po čase koncertování be živých bicích se přidal Jiří M.O. Šimon z kapely Edith, jejímž členem se mezistím stal i Jiří Kraus. Stále tu byl ještě Miloš Kraus s grooveboxem, nějaký čas s JV hrála také houslistka Michaela Burdová a k nahrávání alba Obrazy neklidu (2009) i příležitostným koncertům se vrátila také Pafka Konvalinková. Výraznou součástí kapely pak byla především na koncertech cellistka a zpěvačka Petra Jaroš Kadrabová. Koncertovalo se často a především na akcích z okruhu undergroundu, který se pro skupinu stal druhým domovem.

Během dalších několika let se obsazení minimalizovalo do podoby tria s Milanem Mejlou Jarošem (kytara, zpěv, samply), Jiřím Krausem (baskytara) a Jiřím M.O. Šimonem (bicí a smyčky), a také získalo potřebnou jistotu při pravidelném koncertování. Takto vzniklo v první půli roku 2013 zatím poslední album V poli strom, obohacené o několik vokálních partů Pafky a pár violoncellových příspěvků Petry. Album bylo pokřtěno na koncertě ve vagonu samotným Pavlem Zajíčkem, jedním z idolů kapely. V roce 2014 se pak s JV rozloučil M.O., aby se nadále věnoval jen kapele Edith (kde působí i Jirka a Pafka) a za bicí znovu usedl Chaluš.

Autor story: Miloš Latislav

MEMBERS

Milan Mejla Jaroš - kytary, hlas, prg.

Discography

1997 - Jiříkovo vidění - George´s Vision (CD+MC)
1999 - Jinovatka - Heavy metal (jh.)
1999 - Jiříkovo vidění - Klidní jsou a kouří (CD)
2000 - Strom stínu - Bez vysvětlení (CD)
2000 - Jiříkovo vidění - Café na půl cesty (LIVE)
2001 - Jinovatka - live @ demo.cz (jh.)
2002 - Flying spirit - Ambience (solo CD)
2003 - Bellevue (CD)
2003 - Jir.k. - Mříž (jh.)
2004 - JUMO - Fraktály (CD)
2005 - George´s Vision - Liquid adrenalin (MP3)
2009 - Jiříkovo vidění - Obrazy Neklidu (CD) - Guerilla records
2013 - Jiříkovo vidění - V poli strom (CD) - Guerilla records
2015 - Strom stínu - Mezi okny a pamětí (CD) jh. - Guerilla records

 

Jiří Kraus - baskytary

Diskography

1997 - Jiříkovo vidění - George´s Vision (CD+MC)
1999 - Jinovatka - Heavy metal (CD+MC)
1999 - Jiříkovo vidění - Klidní jsou a kouří (CD+MC)
2000 - Jiříkovo vidění - Café na půl cesty (LIVE) (MP3)
2001 - Jinovatka - live @ demo.cz (MP3)
2003 - Jinovatka - Krása (CD)
2003 - jir.k. - mříž (vl. projekt) (CD)
2005 - George´s Vision - Liquid adrenalin (CD)
2006 - Jinovatka - Černé vejce (CD)
2009 - Jiříkovo vidění - Obrazy Neklidu (CD) - Guerilla records 2009
2010 - Jinovatka - Láska (CD)
2012 - Edith - Album (CD)
2013 - Jiříkovo vidění - V poli strom (CD) - Guerilla records 2013

 

Jan Chaluš - bicí, hlas

Discography

1996 - Why not fuck - Věříme a pohrdáme (MC)
1998 - Why not fuck - Za sklem (MC)
2002 - Flying spirit - Ambience (CD)
1999 - Jinovatka - Heavy metal (MC+CD)
1999 - Jiříkovo vidění - Klidní jsou a kouří (MC+CD)
2000 - Strom stínu - Bez vysvětlení (CD)
2001 - Strom stínu - ..to ticho (CD) 
2002 - JUMO - Antiprojekt (CD) 
2003 - Bellevue (CD)
2003 - JUMO - Fraktály (CD)
2006 - Strom stínu - Promo 2006 (CD) 
2007 - Strom stínu - Archivy (CD)
2007 - MCH Band - Nech světlo dohořet, Kateřino (CD) - Black point
2009 - Strom stínu - Zimokruhy (CD) - Guerilla records
2010 - Bellevue - Motivy (CD)
2012 - MCH TRIO - 100 minimalistických básní (CD) - Guerilla records
2013 - Bellevue - Sloky o pozdním létě (CD) - Polí pět
2015 - Strom stínu - Mezi okny a pamětí (CD) jh. - Guerilla records
2015 - Strom stínu - Mezi okny a pamětí (CD)
2016 - JUMO - Humid (CD)
2017 - Strom stínu & Bucinatores orchestra (CD)
2017 - ExExtempore members play - The City (Velkoměsto) (CD)

 

Další ...

Jakub Torst Veleba - kytary, hlas (1997 - 1999)
Miloš Kraus - groovebox (1997 - 2012)
Pafka Konvalinková - Staňková - klávesy, zpěv (1997 - 2009)
Petra Jaroš Kadrabová - violoncello, zpěv (2009 - 2013)
Tomas "Hurvajz" Švígler - bicí (1997)
Kateřina Ducháčová - zpěv (2006)
Michaela Burdová - housle, zpěv (2008 - 2009)
Lukáš Máca - bonga (2008 - 2009)
Petr "Dymek" Hora - bicí (2009)
Jiří "Emák" Šimon - bicí (2009 - 2013)
Aleš "Červ" Čermák - bicí (2005 - 2008)

LIVE